top of page

“Mijn droom is reguliere en alternatieve geneeskunde te verbinden”


Interview met mij en Con Amore afgelopen week!

Drie jaar geleden raakte arts en meditatietherapeut Joyce de Bruin aan de praat met Con Amore oprichter Albert Jansen. Ze kwam er al snel achter dat ze beiden dezelfde droom deelden. “Ik was net als Albert een arts die verandering zocht in het huidige zorgstelsel. Met Con Amore heeft hij een mooie bouwsteen gelegd om regulier en alternatief te verbinden”

Sinds de ontmoeting met Albert geeft Joyce voor Con Amore met veel plezier Medische Basiskennis aan complementair therapeuten.

Wie is docent Joyce de Bruin? “Ik hou van les geven. Ik vind het leuk om mensen te inspireren. Het lichaam is zo’n fantastisch werkende creatie. Ik raak er niet over uitgepraat. En dan de geest: hoe we met onze mind, met onze intenties kunnen co-creëren…Ik probeer mijn fascinatie en passie over te brengen aan de leerlingen. In de casuïstiek kruip ik in de rol van de patiënt en met een vleugje humor probeer ik het lesmateriaal (wat soms best pittig en veel is) aan de man en vrouw te brengen.”

Wat kunnen studenten bij jou verwachten in de les? “Ze zullen in aanraking komen met mijn passie voor het lichaam en de werking ervan. Ik ben makkelijk te benaderen; we zijn allemaal gelijk. Ik mag dan wellicht meer kennis hebben van medische reguliere kennis, maar mijn kennis staat niet boven andere vormen van geneeskunst. We hebben, alternatief en regulier, onze eigen expertise en we kunnen van elkaar leren. Ik denk dat dit in de lessen belangrijk is, om van je eilandje af te komen en te gaan verbinden. In mijn les wordt er gedeeld, zowel casuïstiek uit mijn eigen praktijk en uit de praktijk van de studenten. Ik ben zeer visueel ingesteld en maak veel gebruik van afbeeldingen en filmpjes om dingen duidelijk te maken. Ik ga niet verder met de stof totdat iedereen het begrepen heeft. Soms neem ik de muziek installatie mee en zet ik een lekker dans nummer op en gaan we even uit ons dak. Uit het hoofd en in het lichaam! Daar krijg je weer energie van!”

Welke tip geef je studenten mee voor het beste resultaat? “Ik merk dat studenten over het algemeen prima weten hoe het lichaam werkt. Ze beheersen de stof en kunnen ermee werken. Maar zodra de toets gemaakt moet worden, komen de problemen. Het lijkt alsof ze elke vraag als strikvraag zien. Zoek dus niet naar de strikvraag, maar lees de vraag goed en dan weet je het antwoord als vanzelf. Daarnaast is het een pittige studie, de lesstof is veel. Begin daarom zeker drie weken van tevoren met het voorbereiden van de les. Filmpjes op YouTube over het menselijk lichaam kunnen helpen om de stof onder de knie te krijgen.”

Hoe zouden de reguliere- en complementaire geneeskunde volgens jouw het beste kunnen samenwerken? “Mijn droom is een polikliniek met een combinatie van reguliere en alternatieve geneeskunde, en een wegwijzer, een persoon die de patiënt de weg wijst in de verschillende behandelopties. Te vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer in het ziekenhuis, maar ook binnen de alternatieve behandelopties. Ze hebben iemand nodig die hen daarbij kan begeleiden.

We hebben elkaar nodig om tot goede geneeskunst te komen. Dat is wat mij betreft holistische of complementaire geneeskunde. We moeten de eilandjes waarop we werken verenigen. Zoals ik al eerder aangaf, mijn droom is een polikliniek waarin alternatief en regulier samenkomen. We kunnen patiënten het beste behandelen als we holistische benadering toepassen: waarom komt deze patiënt bij mij? En wat ligt er aan de klacht ten grondslag? Te vaak zien we dat reguliere geneeskunde heel goed symptomen kan verhelpen, maar niet naar de oorzaak van de klacht kijkt. Alternatieve geneeswijze biedt dan een beter inzicht. Dat geldt ook voor nabehandeling van een operatie bijvoorbeeld: alternatieve behandelopties zoals Mindfulness Based Cognitive Therapy, blijken dan effectief bij pijnstilling, daar waar reguliere behandeling ophoudt.

Ik denk dat alles begint bij begrip en respect: vele dokters binnen de reguliere geneeskunde denken nog steeds dat hun behandeling/hun expertise superieur is. Evidence Based Medicine staat nog in de kinderschoenen. Het merendeel van de medische handelingen is niet evidence based, alhoewel dat wel gesuggereerd wordt. Reguliere geneeskunde bestaat een kleine 200 jaar. Alternatieve geneeskunde zoals ayurveda en Chinese geneeskunde bestaat al duizenden jaren… Respect!”


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page